• Deutsch
  • Svenska
  • DFU/DaF

    DFU/DaF

    På DSS undervisas elever med tyska och svenska som modersmål tillsammans. Detta leder till språkligt olika förutsättningar för de studerande, vilket undervisningen måste ta hänsyn till, eftersom inlärning och språk är oupplösligt förenade. Syftet med DFU är att stödja eleverna, oavsett deras språkkunskaper, på ett sådant sätt att alla har samma möjligheter i klassen och att stödja alla efter deras behov för att klara av vardagliga klassrumssituationer för att förbereda dem för deras fortsatta utbildning och yrkesliv. Målet är att väcka språklig medvetenhet hos eleverna och uppmuntra dem att njuta av att använda språket på ett kreativt sätt.

    Främjandet av DaF (tyska som andraspråk) är en central angelägenhet för skolan. Under årskurserna 5-7 sker DaF-stödet i två differentierade kurser. Kursen Tyska Plus riktar sig särskilt till mer avancerade DaF-elever. Fokus ligger här på att befästa tyska som lektionsspråk. Språkträningen i kursen Tyska 2 riktar sig däremot till barn som behöver särskilt stöd och fokuserar på att befästa och tillämpa grundläggande grammatiska strukturer.

    I årskurs 7 finns det också möjlighet att ta språkdiplomet DSD I. Denna möjlighet utnyttjas i allmänhet i stort antal och med en mycket hög framgångsfrekvens. I årskurs 8 integreras språkstöd i de vanliga tysklektionerna, vilket ger riktat situationsanpassat stöd. Tävlingen ”Jugend debattiert” i årskurs 9 är en fortsättning på läroplanen och ger DaF-eleverna ett forum där de kan presentera sina kunskaper för en publik. Kursnivån avrundar DaF-kampanjen med förvärvet av ”Deutsches Internationales Abitur”, som intygar språkkunskaper på DSD II-nivå.

    Tävlingar
    Internationellt erkänd