Rättslig grund
Rättsläge och finansiering för Tyska Skolan
Tyska Skolan är en internationell skola enligt 24 kap. 24 2-7 §§ skollagen (2010:800) och enligt förordningen (2015:801) om internationella skolor. Skolan erhåller av den anledningen skolpeng för elever med svenskt personnummer från elevernas respektive hemkommuner. I gengäld är skolan ansvarig inför Skolverket och redovisningsskyldig inför Skolinspektionen.
Den ansvarige huvudmannen med ekonomiskt och juridiskt ansvar för driften av skolan är den ideella föreningen Tyska skolföreningen. Styrelsen för skolföreningen arbetar på ideell basis och är ansvarig inför föreningens årsmöte. Styrelsen består i nuläget av åtta personer varav bl.a. vårdnadshavare till elever på skolan samt en representant från ambassaden och en från den tyska församlingen i St Getrud deltar i huvudmannens styrelsemöten. Stadgarna utgör grunden för det tyska erkännandet.
Det operativa arbetet på skolan leds av rektor tillsammans med den pedagogiska ledningsgruppen som består av tysk biträdande, svensk biträdande rektor samt samordnare för lågstadiet, mellan- och högstadiet samt gymnasiet. I ledningsgruppen ingår även representanter för skolans administration, det vill säga förvaltningschefen och personalchefen.
Utbildning och undervisning
Den högsta utbildningsnivån på Tyska Skolan är DIA (Deutsches internationales Abitur) det vill säga en tysk studentexamen och, om de relevanta kraven uppfylls, en svensk gymnasieexamen (examensbevis) då skolan av Skolinspektionen tilldelats betygsrätt för gymnasieskolan. Detta innebär att eleverna efter avslutad utbildning i åk 12 har möjlighet att erhålla dubbla examina då slutprov och examinationer genomförs i enlighet med såväl tyska som svenska styrdokument.
Elever som väljer att avsluta sin utbildning efter åk 10 erhåller, efter genomförandet av en så kallad Realschulprüfung vilket är en form av särskild prövning, en Realschulabschluss det vill säga “Mittlere Reife”.
Läroplanen för Tyska Skolan baseras på de centrala tyska läroplanerna för tyska utlandsskolor och granskas samt godkänns av myndigheten KMK (Kulturministerkonferenz), det vill säga den tyska motsvarigheten till Skolverket och Skolinspektionen. Det är KMK som säkerställer att skolan uppfyller sitt undervisnings- och examinationsuppdrag enligt tyska styrdokument, bland annat genom att tjänstemän på myndigheten är medbedömare på de skriftliga och muntliga Abiturprövningarna.
Majoriteten, ca 85%, av elevernas utbildning på Tyska skolan genomförs av lärare med tysk lärarexamen enligt tyska kriterier med tyska som undervisningsspråk. Ämnena svenska, samhällskunskap och historia utgör resterande 15%. De undervisas enligt svenska ämnes- och kursplaner av legitimerade lärare med svensk lärarexamen. Undervisningsspråket här är svenska. Undervisning i de svenska ämnena är obligatorisk för alla elever på skolan i enlighet med tyska och svenska styrdokument. Däremot görs anpassningar för nyanlända elever med inga eller få kunskaper i svenska vilket gör att lektionsupplägg för dessa elever kan se annorlunda ut.

Elevernas intressen representeras av valda klass-, årskurs- och elevrepresentanter. Alla barn och ungdomar kan engagera sig i elevrådet (SMV), barnkonferensen för lågstadiet och parlamenten för låg-, mellan- och högstadiet.