Gymnasium (årskurs 5-12)
Vårt gymnasium

Från åk 5 går svensk- och tyskspråkiga elever i mixade klasser. Hela undervisningen sker på tyska och följer tysk läroplan.

En viktig del av gymnasiet är praktiken, vilken bör ske i Tyskland.

Under sista höstterminen gör gymansieeleverna en uppskattad studieresa till Berlin.

Sedan skolåret 2014/15 examinerar vi enligt tysk internationell abitur; Das deutsche internationale Abitur (DIA).
Årskurs 5-9
Den tyska gymnasieskolan börjar, till skillnad från den svenska, i årskurs 5 och skiljer sig därför avsevärt från den svenska grundskolan när det gäller mål och studietakt. Från årskurs 5 undervisas elever med svenska och tyska som modersmål tillsammans i blandade klasser och all undervisning sker på tyska, förutom i ämnena svenska, svensk historia, svensk samhällskunskap och svensk geografi.
Alla elever läser engelska från och med årskurs 4. I årskurs 6 kan eleverna välja att läsa franska och i årskurs 8 latin.
Tyska klass 10-12 (”Oberstufe”) och Abitur
Oberstufe (svenskt gymnasium) omfattar årskurserna 10, 11 och 12. Årskurs 10 kallas för introduktionsfasen, årskurserna 11 och 12 kallas för kvalificeringsfasen. I årskurs 10 introduceras eleverna bland annat till arbetssätten i gymnasieskolan. I slutet av årskurs 10 kan eleverna välja ämnen beroende på vad de är intresserade av eller vilken (svensk) examen de siktar på. Obligatoriska huvudämnen är: Tyska, matematik, engelska och svenska. Abiturexamen äger rum i slutet av kvalifikationsfasen.
Undervisningen i årskurs 11 och 12 är indelad i 4 fristående terminer (halvår) för alla kurser. Varje termin bedöms separat för varje kurs. Betygssättningen baseras på ett 15-poängssystem. Poängen från kurserna och de 5 ämnena i Abiturexamen (3 skriftliga, 2 muntliga) räknas samman till det totala Abiturbetyget (slutbetyget).
Abitur är slutprovet för gymnasieskolan. I slutet av årskurs 12 får en elev som har klarat provet den tyska internationella Abitur (DIA) och det svenska slutbetyget (Examensbevis).
Tysk Abitur – DIA
Sedan läsåret 2014/15 finns det en ny examinationsform vid DSS: German International Abitur, förkortat DIA. Detta är dess huvuddrag: Minst 10 ämnen ska avläggas. Dessa omfattar alltid: tyska, svenska, engelska, matematik, historia/historia, etik, idrott och musik eller konst. Tysk och svensk historia slås ihop till ett tvåspråkigt ämne.
Det finns alternativ för språk och naturvetenskap: minst 2 ämnen måste väljas från dessa två områden, varav 1 måste vara ett naturvetenskapligt ämne. Det finns 5 examinationsämnen i Abitur; 3 skriftliga och 2 muntliga, varvid det 5:e ämnet examineras i form av ett presentationsprov.
Det är särskilt viktigt för oss som ”Begegnungsschule” (mötesskola) att upp till 50 procent av Abiturämnena kan examineras på svenska i det nya examinationsformatet. Svenska, Samhällskunskap och Historia/Historia kan därför vara A-nivå-ämnen – men behöver inte vara det.
Praktik
En viktig del av gymnasieutbildningen är den arbetsplatsförlagda utbildningen, praktiken. Den äger rum på sommaren efter årskurs 11. Praktiken ska om möjligt genomföras i Tyskland och representera en yrkesprofil som kräver gymnasiebetyg eller motsvarar elevens karriärönskemål.
Statistik från de senaste åren visar att 80 procent av eleverna har gjort sin praktik i Tyskland, 10 procent i Sverige och resterande i andra europeiska eller nordamerikanska länder. De har lärt känna en mängd olika yrken, yrkesområden och verksamheter, t.ex. journalistyrket på FOKUS eller tidningen ELLE, smink-, mask- och perukmakeri på Mainz statsteater, motortestning på OPEL i Rüsselsheim eller partikelacceleration på den europeiska kärnforskningsorganisationen CERN i Schweiz.
Återkopplingen från nästan alla elever är mycket positiv. De har inte bara fått värdefull erfarenhet för sina framtida karriärval, utan också fått självförtroende och självsäkerhet genom att organisera sin praktik på egen hand och leva i en helt annan miljö.
Berlinresa
En höjdpunkt på gymnasiet är studieresan till Berlin, som äger rum före höstlovet i årskurs 12.
Vi besöker historiska platser som Mauerpark, Stasifängelset och Wannseekonferensens hus, besöker museer och kulturevenemang som Brechtteatern och drar oss inte för kulinariska delikatesser som currywurst och kebab.
Vid frågor rörande gymnasiet (Oberstufe) kontakta gärna: Anke.Schwarz@tyskaskolan.se