Värdegrund
Värdegrund
Tyska Skolan är en mötesplats för personer från olika länder och kulturer såsom den tyska och svenska.
Såväl elever som personal, pedagoger och lärare med olika modersmål samt kulturell bakgrund inspireras och lär av varandras likheter och skillnader. Öppenhet och nyfikenhet gentemot det okända och främmande präglar klimatet på skolan. På så sätt uppstår berikande möten som påverkar varje individs personliga utveckling positivt.
Tyska skolans värdegrund har tagits fram i samverkan mellan olika grupper och representanter på skolan, bland annat skolans styrelse, skolledning, lärare och pedagogisk personal samt elever, i syfte att alla som är verksamma inom skolan kan identifiera sig med den. Skolans gemensamma normer och värderingar, som står i centrum för verksamheten, har sammanställts och kategoriserats i följande fem områden:

Tvåspråkig skola
Tyska och svenska språken
Eftersom Tyska Skolan är en tvåspråkig skola är språkundervisningen av särskild betydelse. Goda kunskaper i ett av de två språken, tyska eller svenska, är en förutsättning för att få börja i förskoleklass. Under de fyra första åren i grundskolan går barnen i en klass där de lär sig att skriva på sitt modersmål samtidigt som de lär sig det mindre kända språket som främmande språk. I de nybildade klasserna i årskurs 5 sker undervisningsspråket till övervägande del på tyska.
Tyska och svenska lärare
Lärarna har tyska eller svenska som modersmål. 16 utlandstjänstgörande lärare från Tyskland arbetar på Tyska Skolan under flera år. Genom samarbetet mellan lärare som är baserade i Sverige och tyska lärare som bara bor i Sverige under en begränsad tid, drar eleverna nytta av de erfarenheter, traditioner, nya insikter och impulser som erhålls från dessa möten.
Tyska och svenska helgdagar
Traditioner är en viktig del av skolkulturen. Tyska och svenska helgdagar spelar en viktig roll på skolan. Vi firar t.ex. lyktfesten på hösten på den tyska sidan och den svenska studentexamen (Examensbevis) på våren. Vi firar Lucia, St Nicholas och många andra högtider och alla, från de yngsta till de äldsta, tar aktiv del i de olika evenemangen.
Föräldrarnas engagemang
Tyska Skolan är beroende av ett aktivt samarbete med föräldrarna. Det förutsätter att skola och föräldrarna har ett gemensamt ansvar för barnen. Eftersom tempot och intensiteten i undervisningen på Tyska Skolan är högre än i en vanlig svensk skola, måste föräldrarna vara intresserade av språk och villiga att stödja skolans och elevernas arbete.
Att växa upp tillsammans
Familjär atmosfär och holistisk förståelse för utbildning
Tyska Skolan kännetecknas av en hanterbar och informell atmosfär med endast två klasser per årskurs. I den här miljön växer eleverna upp tillsammans och lär sig av och med varandra. Många av dem har känt varandra sedan förskolan och har kontakt tills de tar examen från gymnasiet. Tillsammans med en nära relationen mellan elever och lärare främjas en förtroendefull relation och en inspirerande inlärningsmiljö. Skolan erbjuder mer än bara kunskapsöverföring – vi betonar utvecklingen av sociala färdigheter och interkulturell förståelse. Vi skapar en gemenskap där alla känner sig välkomna och omhändertagna och där eleverna växer till självsäkra och fördomsfria människor.
Förskoleklass
Det finns två förskoleklasser på grundskolan, dessa består av cirka 50 elever i åldrarna fem respektive sex år, som kommer från Tyska Skolans förskola eller utifrån. I förskoleklassen förbereds barnen för skolans krav genom lek. Förutom olika lärandemål inom det sociala området spelar språket en viktig roll. För att göra rättvisa åt karaktären av en mötesskola används tyska och svenska dagligen i förskoleklassen i lek och arbete. Dagen avslutas med en gemensam lunch. På eftermiddagen kan barnen fortsätta på vårt Fritids.
Grundskola, årskurs 1-4
Grundskolan består av fyra årskurser med åtta klasser. I grundskolan går ca 200 barn som undervisas av 18 lärare. Alla klasser har en tysk klasslärare från årskurs 3 och uppåt. Svenska och ämnesundervisning ges av en svensk modersmålslärare, tyska som främmande språk ges från årskurs 1. Svenska och svenska som främmande språk ges av svensklärare från årskurs 1. Från och med årskurs 1 (våren) får eleverna ett omdöme varje halvår, de yngre åren i form av ett omdöme, de äldre åren med betyg. Förskoleklasserna och årskurserna 1-3 finns i skolbyggnaden på Bragevägen. Klass 4 är inrymd i huvudbyggnaden på Karlavägen.
Fritidshemmet
Skolans fritidshem är beläget på Bragevägen. Här erbjuds fritidshem enligt svenskt koncept. Här kan barn från förskoleklass och årskurs 1-3 vistas under uppsikt av 15 pedagoger. Personalen är tvåspråkig.
Gymnasieskolan – årskurserna 5-12
På gymnasieskolan går ca 340 elever som undervisas av ca 40 lärare. Till skillnad från det svenska gymnasiet börjar det tyska gymnasiet i årskurs 5 och skiljer sig därför avsevärt från den svenska skolan när det gäller mål och studietakt. På Tyska Skolan undervisas elever med svenska och tyska som modersmål tillsammans i blandade klasser. All undervisning sker på tyska enligt tysk läroplan, med undantag för ämnena svenska, svensk historia, svensk samhällskunskap och svensk geografi.
Från årskurs 4 läser alla barn engelska. Franska kan väljas i årskurs 6 och latin i årskurs 8. I slutet av årskurs 12 får eleverna, efter godkända prov, den tyska internationella Abitur (DIA) och det svenska Examensbeviset.