Förintelsens minnesdag

I historia tar vi tillfället i akt att tala om mänskliga rättigheter med anledning av Förintelsens minnesdag som är på lördag den 27 januari. Övningarna syftar till att få eleverna att fundera över hur värdena i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheter kan kopplas till vår vardag.

Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella (Forum för levande historia).

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för tolerans.

Frida Norberg

Förintelsens minnesdag