Högläsningstävlingen 2017

Torsdagen den 16 november gick den svenska högläsningstävlingen av stapeln. Som varje år deltog också i år åtta elever, fyra från årskurs 4 och fyra från årskurs 5.

Boken de läste ur heter Mysteriet på örnklippan av Kristina Ohlsson. Det är en spännande bok som uppenbarligen föll publiken, alla elever i årskurserna 4 och 5, i smaken. Vid närmare eftertanke var det å andra sidan kanske inte bara innehållet som trollband publiken utan också det sätt på vilket tävlingsdeltagarna läste.

Eftersom det ändå är en tävling måste till slut en segertrio koras och det var ingen lätt uppgift för juryn, bestående av tre elever ur klass 10a, Carl-Jan Jansson, Anton Silier och Leonard Xander samt två lärare, Carina Lamp och Rudolf Udvardy, att utse dessa tre. Slutligen föll dock valet på Leeli Kippar, klass 4a, som belade en hedrande tredjeplats, Hanna Marx, klass 5b som kom på andra plats och årets segrare som blev Inez Lindfeldt, klass 5a, som med suverän inlevelse läste och gav alla karaktärer i boken en egen röst och personlighet. Dessa tre fick välja varsin bok som pris och vinnaren Inez Lindfeldt fick också den bok som de hade läst ur.

Övriga deltagare, Wilhelm Blomqvist, 5a, Anna Gröschner, 4b, Thea Eriksson, 5b, Carl-Ludwig de Joussineau, 4a och Nils Spechmann-Hasselskog, 4b, gick inte heller lottlösa. De fick varsin chokladkaka som tack för en god insats.

Ett stort tack till Johan Brännberger som inte bara organiserade tävlingen utan också ledde densamma med suverän hand och det på självaste nationella läsdagen.

Rudolf Udvardy

FOTOS